Kart op waterstof goed voor Innovation Award

28 juni 2024
28 juni 2024

ZWOLLE - Het kartteam van de Academy maakte een wisselvallig seizoen mee. Wegens technische problemen met de accu vielen de rij-resultaten tegen. Daarentegen was het team de beste op gebied van innovatie. Zij ontvingen na afloop van de laatste rijdag in Zwolle op 27 juni de Innovation Award.

Dit studiejaar werkte het team niet aan 1, maar aan 2 karts. Naast het rijdend houden van de vertrouwde e-kart startte het team ook met de bouw van een waterstofkart. "En dat was best lastig," zegt teambegeleider Dennis Cornielje. "Het is een compact team en de studenten hebben een druk lesschema. Om dan met twee karts bezig te zijn moet je goed plannen en overleggen. Het ging goed, maar net niet goed genoeg om de vinger te krijgen achter de technische problemen met de e-kart."


Terugkijkend op het afgelopen studiejaar had het team natuurlijk beter willen scoren op de rij-onderdelen van het Greenkarting programma voor de superkarts. De betrouwbaarheid viel tegen. "Als de kart reed kon het team goed meekomen met de concurrentie. Maar om punten te scoren moet je wel de wedstrijd uitrijden."


Tata Steel heeft de ambitie om groen staal te maken met behulp van waterstof. Logisch dat het team van de Academy naast de e-kart ook met een waterstofkart op de baan de strijd wil aangaan met teams van andere mbo-scholen. Het team zocht vorig studiejaar al contact met het raceteam van TU-Delft en leveranciers van onderdelen. "Eerst onderzoeken wat je echt nodig hebt. Leren van anderen en dan een bouwplan maken. Ook moest er extra budget komen. Aan dat waterstofspul hangt een aardig prijskaartje."


Dit jaar kwamen de bestelde onderdelen aan en begon de opbouw van een unieke kart. Hoewel de nieuwe waterstofkart nog niet rijdt, verdiende het team met dit project toch de meeste punten om in aanmerking te komen voor de Innovation Award.


"Nu is de ambitie om de kart dit najaar voor het eerst aan de start te krijgen", zegt Conielje. "Focus zal dan vooral liggen op testen en rijervaring opdoen. Met de e-kart gaan we gewoon weer de strijd aan met de andere teams. We hebben er zin in."


21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
3 september 2024
VELSEN - De Academy biedt medewerkers van Tata Steel de mogelijkheid om hun kind samen met klasgenootjes de 7 werelden van techniek te ontdekken. Van duurzame verpakkingen maken, constructies bouwen tot elektrisch rijden. En van waterstof opwekken, robots programmeren tot vliegen met drones.
Share by: