Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
Slechts vijf studenten begonnen in 1939 met de opleiding tot bankwerker. In een hoekje van de Centrale Werkplaats begonnen zij met de lesstof. Een geslaagde eerste proef, want het aanbod werd uitgebreid. Naast bankwerkers verschijnen ook aankomend instrumentmakers, elektriciens en procesoperators in de schoolbanken. Met dat groeiende aanbod werd het in 1946 tijd om een bedrijfsschool te bouwen aan de Rooswijkstraat. Hetzelfde plekje waar de school nog steeds zit!
Tijden veranderen
De Academy van Tata Steel zorgt al 85 jaar voor een goede instroom van jonge mensen in het bedrijf. Indrukwekkend, vindt ook T.V. Narendran, de gepassioneerde manier waarop de bedrijfsschool technische kennis en vaardigheden bijbrengt aan de toekomstige generatie vakmensen. De school volgt altijd de laatste innovaties van het bedrijf, wat natuurlijk het allermooiste is voor technische studenten. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van robotica, automatisering, simulaties, 3D-printen en lasersnijmachines. Waar voorheen vooral jongens uit Noord-Holland kozen voor de Academy, is dat nu wel anders. Jonge meiden en zij-instromers weten de bedrijfsschool vaker te vinden. Zoals Strahinja, die zich liet omscholen van militair tot procesoperator bij de Oxystaalfabriek. Strahinja: ‘‘Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk.'' Zo stomen we collega’s en studenten klaar voor het staal van morgen.
Win-win: meteen de praktijk in
Inmiddels is de Academy van Tata Steel uitgegroeid tot een grote onderwijsinstelling voor werktuigbouwkunde, elektrotechniek, procestechniek en logistiek. De combinatie van werken en leren staat altijd centraal. Heel fijn, vindt ook Job: ‘‘Praktijk en theorie passen op deze manier heel makkelijk als puzzelstukjes in elkaar. De lesstof is veel makkelijker te begrijpen als je de natuurkunde in het echt meteen kan ervaren, nadat je net de theorie in de banken hebt gehad!’’
Tijdens de unieke BBL-opleiding wordt het eerste jaar stilgestaan bij technische skills en veiligheid. Daarna pas gaan de studenten stagelopen. Deze opzet heeft een grote meerwaarde ten opzichte van reguliere BBL-opleidingen. Dankzij de stages kan de student kennismaken met het toekomstige werkveld en eenmaal met diploma op zak vrijwel direct instromen in het productieproces. Dit bespaart weer een hoop inwerktijd voor de werkeenheid. Een fijne opzet voor zowel student als bedrijf. Zo werken we samen aan de toekomst.