Na 85 jaar nog springlevend

1 oktober 2024
1 oktober 2024

Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.

Slechts vijf studenten begonnen in 1939 met de opleiding tot bankwerker. In een hoekje van de Centrale Werkplaats begonnen zij met de lesstof. Een geslaagde eerste proef, want het aanbod werd uitgebreid. Naast bankwerkers verschijnen ook aankomend instrumentmakers, elektriciens en procesoperators in de schoolbanken. Met dat groeiende aanbod werd het in 1946 tijd om een bedrijfsschool te bouwen aan de Rooswijkstraat. Hetzelfde plekje waar de school nog steeds zit!

 

Tijden veranderen

De Academy van Tata Steel zorgt al 85 jaar voor een goede instroom van jonge mensen in het bedrijf. Indrukwekkend, vindt ook T.V. Narendran, de gepassioneerde manier waarop de bedrijfsschool technische kennis en vaardigheden bijbrengt aan de toekomstige generatie vakmensen. De school volgt altijd de laatste innovaties van het bedrijf, wat natuurlijk het allermooiste is voor technische studenten. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van robotica, automatisering, simulaties, 3D-printen en lasersnijmachines. Waar voorheen vooral jongens uit Noord-Holland kozen voor de Academy, is dat nu wel anders. Jonge meiden en zij-instromers weten de bedrijfsschool vaker te vinden. Zoals Strahinja, die zich liet omscholen van militair tot procesoperator bij de Oxystaalfabriek. Strahinja: ‘‘Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk.'' Zo stomen we collega’s en studenten klaar voor het staal van morgen.



Win-win: meteen de praktijk in

Inmiddels is de Academy van Tata Steel uitgegroeid tot een grote onderwijsinstelling voor werktuigbouwkunde, elektrotechniek, procestechniek en logistiek. De combinatie van werken en leren staat altijd centraal. Heel fijn, vindt ook Job: ‘‘Praktijk en theorie passen op deze manier heel makkelijk als puzzelstukjes in elkaar. De lesstof is veel makkelijker te begrijpen als je de natuurkunde in het echt meteen kan ervaren, nadat je net de theorie in de banken hebt gehad!’’

 

Tijdens de unieke BBL-opleiding wordt het eerste jaar stilgestaan bij technische skills en veiligheid. Daarna pas gaan de studenten stagelopen. Deze opzet heeft een grote meerwaarde ten opzichte van reguliere BBL-opleidingen. Dankzij de stages kan de student kennismaken met het toekomstige werkveld en eenmaal met diploma op zak vrijwel direct instromen in het productieproces. Dit bespaart weer een hoop inwerktijd voor de werkeenheid. Een fijne opzet voor zowel student als bedrijf. Zo werken we samen aan de toekomst.


21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
3 september 2024
VELSEN - De Academy biedt medewerkers van Tata Steel de mogelijkheid om hun kind samen met klasgenootjes de 7 werelden van techniek te ontdekken. Van duurzame verpakkingen maken, constructies bouwen tot elektrisch rijden. En van waterstof opwekken, robots programmeren tot vliegen met drones.
8 juli 2024
WIJK AAN ZEE - Het schaakkunstwerk in de voortuin van Dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee is weer in oude glorie hersteld dankzij de hulp van studenten van de Academy. Het kunstwerk, dat gemaakt werd door Frits van de Reep ter ere van het 50-jarig jubileum van het Tata Steel Chess Tournament en in 1989 geplaatst werd, was toe aan een opknapbeurt.
Share by: