85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
Armando heeft meerdere klassen onder zich, waaronder een tweedejaars klas waarin hij een goede afspiegeling ziet van de maatschappij. “Ik heb hier studenten van alle leeftijden, van 17 tot 46 jaar, van jongeren die net van de middelbare school komen tot zij-instromers die totaal iets anders willen gaan doen. Ook zien we steeds meer meisjes in de klas, dit jaar heb ik er vier. En niet onbelangrijk: er ontstaat een steeds mooiere mix van verschillende culturen. Door die verschillende achtergronden wordt de Academy alleen maar sterker.”
Oudere versus jongere studenten
Op de vraag wat die diversiteit in klassen brengt, zegt Armando: “Mijn doel is om kwaliteit af te leveren. Ik wil studenten zo goed mogelijk klaarstomen voor de praktijk. Of je nu man, vrouw, jong of oud bent en wat je culturele achtergrond ook is, ik wil het beste uit studenten naar boven halen. En een diverse klas kan daar zeker bij helpen. Zo koppel ik bijvoorbeeld bewust jongere studenten aan oudere studenten. Oudere studenten zijn vaak meer gefocust dan jongere studenten, hebben meer levenservaring en een duidelijk doel voor ogen. Zij kunnen jongere studenten daarin op sleeptouw nemen. Jongere studenten hebben daarentegen weer vernieuwende en verfrissende inzichten. Daar kunnen de oudere studenten op hun beurt weer van leren.”
Meisjes en techniek
Ook laat Armando bewust jongens en meisjes met elkaar samenwerken. “Meisjes zijn over het algemeen serieuzer en zijn beter in plannen. Jongens zijn juist weer meer van het doorpakken. Door meisjes en jongens aan elkaar te koppelen kunnen ze elkaar versterken. O ja, dat meisjes niet technisch zouden zijn, is trouwens echt een vooroordeel. Zij doen zeker niet onder voor de jongens.”
Respect voor de ander
Armando vervolgt: “Ook wat betreft cultuur zien we meer diversiteit. En dat is goed want andere culturen brengen ook vernieuwende inzichten met zich mee. “Natuurlijk lopen we ook weleens tegen conflicten aan. Veel diversiteit kan er ook voor zorgen dat er andere overtuigingen zijn. Het belangrijkste is dat we respect voor elkaar houden. Daarom maken we aan het begin van het jaar met elkaar een pestprotocol. Elke student kan aangeven welke term hij of zij niet wil horen. Nadat iedereen het protocol heeft ingevuld en ondertekend, hangen we het aan de muur zodat het voor iedereen in de klas door het jaar heen zichtbaar en actueel blijft. Door dat protocol committeert iedereen zich aan respectvolle omgangsvormen, welke mening of welk oordeel je ook hebt.”
Onveranderd succesvol
Een ding is er in die 85 jaar niet veranderd, benadrukt Armando. “En dat is het succes van de Academy. Daarmee hebben we nog steeds goud in handen. Elk jaar gaat er weer een lichting studenten als kersverse werknemers in de fabrieken aan de slag. En je ziet dat zij doorgaans lang bij Tata Steel blijven werken. Welke leeftijd, sekse of achtergrond ze ook hebben.”