Academy organiseert opnieuw Girls Day

apr 15, 2024
apr 15, 2024

VELSEN - Donderdag 11 april was het weer Girls’ 150 Kinderen van lokale basis- en middelbare scholen gingen aan de slag bij de tata Steel Academy met allerlei leuke technische workshops om zo kennis te maken met de wereld van techniek.

Techniek en technologie is leuk voor meisjes. Er zijn bij Tata Steel ook veel technische functies voor vrouwen. Hans Nooij van de Academy: "Girls’ Day is een mooi initiatief waarbij we meisjes al op jonge leeftijd kennis kunnen laten maken met de wondere wereld van techniek. En dat is hard nodig, want technisch personeel is schaars. Hoewel het Girls’ Day is, zijn ook jongens van harte welkom vandaag. Zo leren ook de jongens dat technische beroepen niet alleen voor ‘stoere kerels’ zijn. Meiden en vrouwen kunnen dat net zo goed.’’ 


Lachende gezichten 

In de grote werkplaats begeleiden veelal vrouwelijke professionals van Tata Steel allerlei workshops waar meiden van drie middelbare scholen zowel als meisjes en jongens van drie lagere scholen uit de regio aan mee doen. Er is van alles te doen: van een wedstrijd skelter in elkaar sleutelen tot zelf een stroomkringloop maken, een workshop thermografie, staal crash testen, en het aansturen van echte robots. En zelfs de brandweer is aanwezig. Daarnaast maakt een bezoek aan de continugietmachine in onze Staalfabriek behoorlijk wat indruk. Wat opvalt zijn de vele lachende gezichten, van zowel werknemers als de kinderen. In groepjes werken ze geconcentreerd, maar duidelijk met plezier aan de verschillende opdrachten. Een medewerkster zegt dan ook: ‘‘Ze zijn super enthousiast, dus het is erg leuk om te begeleiden.’’ Ook de kinderen geven aan dat ze het leuk vinden om aan de workshops te werken. Zo wordt er bij de crash test duidelijk onder de indruk geroepen: ‘‘Die is plat!’’ Naast de workshops leren de kinderen ook de vrouwelijke medewerkers kennen. Zo horen zij uit eerste hand hoe het is om in de techniek te werken en zo een relevante bijdrage te leveren aan de samenleving. 


Landelijk
Girls' Day is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. In het hele land worden daarom activiteiten georganiseerd om hen enthousiast te maken voor een opleiding en baan in deze richtingen. 


Foto's Girls Day

03 sep, 2024
VELSEN - De Academy biedt medewerkers van Tata Steel de mogelijkheid om hun kind samen met klasgenootjes de 7 werelden van techniek te ontdekken. Van duurzame verpakkingen maken, constructies bouwen tot elektrisch rijden. En van waterstof opwekken, robots programmeren tot vliegen met drones.
08 jul, 2024
WIJK AAN ZEE - Het schaakkunstwerk in de voortuin van Dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee is weer in oude glorie hersteld dankzij de hulp van studenten van de Academy. Het kunstwerk, dat gemaakt werd door Frits van de Reep ter ere van het 50-jarig jubileum van het Tata Steel Chess Tournament en in 1989 geplaatst werd, was toe aan een opknapbeurt.
28 jun, 2024
ZWOLLE - Het kartteam van de Academy maakte een wisselvallig seizoen mee. Wegens technische problemen met de accu vielen de rij-resultaten tegen. Daarentegen was het team de beste op gebied van innovatie. Zij ontvingen na afloop van de laatste rijdag in Zwolle op 27 juni de Innovation Award.
door Erik de Mink 15 apr, 2024
VELSEN - Donderdag 11 april was het weer Girls’ 150 Kinderen van lokale basis- en middelbare scholen gingen aan de slag bij de tata Steel Academy met allerlei leuke technische workshops om zo kennis te maken met de wereld van techniek.
09 feb, 2024
VELSEN – In december rondde het team van basisschool De Springschans de training Maak van techniek een feestje af. Hoe kijkt Mireille Le Fèbre, techniekcoördinator bij scholenkoepel Surplus inmiddels terug op de training van de Academy? “Wat we vooraf hoopten is gelukt: het hele team staat aan en is met techniek aan de slag.” Bij De Springschans willen ze structureel aandacht schenken aan wetenschap en techniek in hun onderwijsprogramma. Maar hoe dan? Mireille Le Fèbre boekte via de Academy de training en ging met haar team aan de slag. Toepassen Maak van techniek en feestje bestaat uit vier sessies. “Tijdens elke bijeenkomst krijg je theorie”, zegt Mireille. “Bijvoorbeeld over de drijfveren van jongeren waarom zij wel of niet open staan voor techniek. Over O & O-leren en over het organiseren van een leuke gastles. Vervolgens ga je die theorie toepassen met praktische opdrachten. Want dat is uiteindelijk wat je wilt leren; hoe ga je met je klas aan de slag, de juiste dingen doen die bij kinderen beklijven.” “Tijdens de training was het soms nog wel een struggle . Want waar de een nog wat dieper op de theorie wilde ingaan, ging de ander liever meteen over op het toepassen. Maar als groep hebben we dat met elkaar goed opgepakt. Het was voor ons duidelijk dat we die theorie echt nodig hebben, maar ook dat er tijd moet zijn om die theorie te leren toepassen.” Onderzoeken en ontwerpen “De sessies hebben ons echt geholpen. Iedereen staat aan. Groep 1 tot en met 4 is echt bezig om programma’s die we al deden te verbeteren. We hebben nu al mooie maakopdrachten. Groep 5 en 6 zijn gestart met een O&O-project. Ze doen onderzoek naar brood: hoe maak je het, en hoe lang is het houdbaar. Daar hoort een leuk onderzoek bij naar wat er met een boterham gebeurt als je die onverpakt op je bord laat liggen. Fantastisch.” Hoe nu verder? Bij Maak van techniek een feestje hoort ook het opzetten van een leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. Want met leerlijnen kun je met het hele team techniekprogramma’s borgen. “Hoe het daarmee staat? We zijn tijdens de vierde trainingssessie begonnen met een leerlijn en daarmee willen we zeker verder gaan. Maar eerst de vrijgekomen energie gebruiken om stappen te zetten. Iedereen staat aan. We werken aan een eigen technieklokaal. In mei willen we die al officieel openen. Dan kunnen de kinderen hier lekker werken en is er ook ruimte om hun projecten wat langer te laten staan. Die leerlijn pakken we daarna zeker op.” Ook interesse om op jouw basisschool een techniekprogramma op te zetten? Neem contact op met Erik de Mink
09 feb, 2024
VELSEN – Tijdens het GreenKarting Scholenprogramma bouwen mbo-studenten karts op groene energie. Tot nu toe gaat het daarbij alleen om elektrisch aangedreven karts. Maar Jesse en Job van de Tata Steel Academy hebben iets nieuws bedacht. Het duo kiest voor een kart die rijdt op waterstof! Dit voorjaar willen Jesse en Job het circuit betreden tijdens de GreenKarting Track Day. Een primeur, want het is voor het eerst dat zo'n hydrokart het gaat opnemen tegen elektrisch aangedreven superkarts. Het belooft een bijzondere competitie te worden! Een competitie waarin Techport kan laten zien dat ze als partner van de kartcompetitie niet voor niks de Eerste Groene Industriezone van Nederland is. Bekijk een video over de bouw Meer over het kartteam van de Academy 
Share by: