"Het hele team staat nu aan"

9 februari 2024
9 februari 2024

VELSEN – In december rondde het team van basisschool De Springschans de training Maak van techniek een feestje af. Hoe kijkt Mireille Le Fèbre, techniekcoördinator bij scholenkoepel Surplus inmiddels terug op de training van de Academy? “Wat we vooraf hoopten is gelukt: het hele team staat aan en is met techniek aan de slag.”


Bij De Springschans willen ze structureel aandacht schenken aan wetenschap en techniek in hun onderwijsprogramma. Maar hoe dan? Mireille Le Fèbre boekte via de Academy de training en ging met haar team aan de slag.


Toepassen

Maak van techniek en feestje bestaat uit vier sessies. “Tijdens elke bijeenkomst krijg je theorie”, zegt Mireille. “Bijvoorbeeld over de drijfveren van jongeren waarom zij wel of niet open staan voor techniek. Over O & O-leren en over het organiseren van een leuke gastles. Vervolgens ga je die theorie toepassen met praktische opdrachten. Want dat is uiteindelijk wat je wilt leren; hoe ga je met je klas aan de slag, de juiste dingen doen die bij kinderen beklijven.”

“Tijdens de training was het soms nog wel een struggle. Want waar de een nog wat dieper op de theorie wilde ingaan, ging de ander liever meteen over op het toepassen. Maar als groep hebben we dat met elkaar goed opgepakt. Het was voor ons duidelijk dat we die theorie echt nodig hebben, maar ook dat er tijd moet zijn om die theorie te leren toepassen.”


Onderzoeken en ontwerpen

“De sessies hebben ons echt geholpen. Iedereen staat aan. Groep 1 tot en met 4 is echt bezig om programma’s die we al deden te verbeteren. We hebben nu al mooie maakopdrachten. Groep 5 en 6 zijn gestart met een O&O-project. Ze doen onderzoek naar brood: hoe maak je het, en hoe lang is het houdbaar. Daar hoort een leuk onderzoek bij naar wat er met een boterham gebeurt als je die onverpakt op je bord laat liggen. Fantastisch.”


Hoe nu verder?

Bij Maak van techniek een feestje hoort ook het opzetten van een leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. Want met leerlijnen kun je met het hele team techniekprogramma’s borgen. “Hoe het daarmee staat? We zijn tijdens de vierde trainingssessie begonnen met een leerlijn en daarmee willen we zeker verder gaan. Maar eerst de vrijgekomen energie gebruiken om stappen te zetten. Iedereen staat aan. We werken aan een eigen technieklokaal. In mei willen we die al officieel openen. Dan kunnen de kinderen hier lekker werken en is er ook ruimte om hun projecten wat langer te laten staan. Die leerlijn pakken we daarna zeker op.” 


Ook interesse om op jouw basisschool een techniekprogramma op te zetten? Neem contact op met Erik de Mink

3 april 2025
3…2… 1… Go! Na de onthulling van de zelfgebouwde waterstofkart op 20 maart was het 27 maart dan eindelijk zover. De kart, gebouwd door studenten van de Academy, mocht de eerste rondjes rijden op het circuit in Lelystad. Een primeur want het is de eerste rijdende waterstofkart in Europa die door mbo-studenten is gebouwd.
21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
Share by: