Academy geeft meiden techniekbeleving

8 april 2022
8 april 2022

Ruim 240 meiden bezochten 7 april het congrescentrum en de Academy van Tata Steel. Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische-, IT-bedrijven én technische onderwijsinstellingen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes deden mee aan activiteiten, maakten kennis met vrouwelijke medewerkers en leerden meer over bèta/technische werkzaamheden.


Robot

“Ik vind het leuk en interessant om te zien hoe je dingen in elkaar zet. Het zou goed zijn als meer vrouwen dit soort werk gaan doen”, aldus Piraye (13 jaar). Liva (14 jaar) voegt hieraan toe: “Ik vind het erg leuk om met robots te werken. Vandaag hebben we ook een robot gebouwd. Alles wat met techniek te maken heeft, vind ik leuk, maar vooral dus robots. Ik zou hier later wel mee willen werken.”


Techniekbeleving

“Wij willen jongeren, en zeker jonge meiden, laten ervaren hoe leuk, interessant en belangrijk het is om te werken in de techniek”, aldus Sabine Vink, Manager Duurzame Inzetbaarheid bij Tata Steel. “Met een technische opleiding kun je een prachtige en goedbetaalde baan vinden maar ook echt een bijdrage leveren. Zeker bij Tata Steel want het bedrijf staat voor de uitdaging om de overlast voor de omgeving zo snel mogelijk te verminderen. Bovendien gaan wij onze productie vergroenen door op een radicaal nieuwe manier staal te maken, namelijk op basis van waterstof in plaats van kolen. Dit betekent een ingrijpende verandering waar ieders kennis, kunde, ervaring en kijk op zaken nodig is om als bedrijf sterker te worden.”


Workshops en rondleiding

In een uitgebreid programma gingen de meiden in workshops aan de slag met digitale technologie, met een crashtest voor staal in auto’s en de ontwikkeling van de optimale buis voor de Hyperloop – een revolutionair project wat ondersteund wordt door technici van Tata Steel – en maakten kennis met hydrauliek, pneumatiek en thermografie. Na een rondleiding over het fabrieksterrein bezochten zij de Dompelverzinklijn waar rollen staal van een zinklaag worden voorzien. Verzinkt staal wordt onder andere door autofabrikanten toegepast in de kooiconstructie en in buitendelen van auto’s.


Ontmoetingen

Ook gingen de meiden in gesprek met vrouwen die bij Tata Steel werken in onderzoeks-, productie-, service- en marketingafdelingen over hun eigen interesses, studiekeuzes en carrière. "Deze activiteiten zijn belangrijk," zegt Hans Nooij van de Academy.  "Jongeren en meiden in het bijzonder moeten een positieve technische ervaring beleven en mensen spreken die kunnen vertellen over werken in de techniek. Pas als je weet wat techniek is en wat voor werk je er allemaal in kunt doen en dat je techniek ook gewoon kunt leren net als elk ander vak, dan krijgen jongeren een positief beeld. En dat helpt om ervoor te zorgen dat jongeren een technische opleiding gaan kiezen."


Girl’s Day is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. In het hele land worden daarom activiteiten georganiseerd om hen enthousiast te maken voor een opleiding en baan in deze richtingen.


3 april 2025
3…2… 1… Go! Na de onthulling van de zelfgebouwde waterstofkart op 20 maart was het 27 maart dan eindelijk zover. De kart, gebouwd door studenten van de Academy, mocht de eerste rondjes rijden op het circuit in Lelystad. Een primeur want het is de eerste rijdende waterstofkart in Europa die door mbo-studenten is gebouwd.
21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
Share by: