Een groep internationale scholieren bezocht op 5 april Tata Steel. De 75 leerlingen van het St. Michael College (Zaandam) en scholen uit Frankrijk en Denemarken doen mee aan het Europese uitwisselingsprogramma Creating Really Environmentally Conscious Students (C.R.E.C.S).
Doel van dit programma is het milieubewustzijn van de leerlingen te vergroten. Wat gebeurt er in de verschillende landen om milieubelasting te voorkomen? Welke afwegingen worden daarbij gemaakt? De leerlingen bezochten in Denemarken een windmolenpark en nemen in Frankrijk een kijkje in een kerncentrale.
Paradox
Bij Tata Steel nam Marco Workel de leerlingen mee in zijn verhaal over de paradox van staal. De directeur Health, Safety, Security & Environment vertelde over de belasting van het milieu bij de productie van staal, maar zei ook dat staal nodig is voor producten waarmee de belasting van het milieu wordt verminderd. Zoals zonnepanelen, elektrische auto’s en innovatieve transportmiddelen als de hyperloop. Deze tegenstrijdigheid leverde een levendige discussie op.
Waterstof
De leerlingen volgden tijdens het bezoek workshops over de hyperloop en recycling van staal. Uiteraard was er ook ruimte voor de waterstofplannen van het staalbedrijf en brachten de leerlingen een bezoek aan de warmbandwalserij.