Tata Steel in Europees uitwisselingsprogramma over milieubewustzijn

5 april 2022
5 april 2022

Een groep internationale scholieren bezocht op 5 april Tata Steel. De 75 leerlingen van het St. Michael College (Zaandam) en scholen uit Frankrijk en Denemarken doen mee aan het Europese uitwisselingsprogramma Creating Really Environmentally Conscious Students (C.R.E.C.S).


Doel van dit programma is het milieubewustzijn van de leerlingen te vergroten. Wat gebeurt er in de verschillende landen om milieubelasting te voorkomen? Welke afwegingen worden daarbij gemaakt? De leerlingen bezochten in Denemarken een windmolenpark en nemen in Frankrijk een kijkje in een kerncentrale.


Paradox

Bij Tata Steel nam Marco Workel de leerlingen mee in zijn verhaal over de paradox van staal. De directeur Health, Safety, Security & Environment vertelde over de belasting van het milieu bij de productie van staal, maar zei ook dat staal nodig is voor producten waarmee de belasting van het milieu wordt verminderd. Zoals zonnepanelen, elektrische auto’s en innovatieve transportmiddelen als de hyperloop. Deze tegenstrijdigheid leverde een levendige discussie op.


Waterstof

De leerlingen volgden tijdens het bezoek workshops over de hyperloop en recycling van staal. Uiteraard was er ook ruimte voor de waterstofplannen van het staalbedrijf en brachten de leerlingen een bezoek aan de warmbandwalserij. 


21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
3 september 2024
VELSEN - De Academy biedt medewerkers van Tata Steel de mogelijkheid om hun kind samen met klasgenootjes de 7 werelden van techniek te ontdekken. Van duurzame verpakkingen maken, constructies bouwen tot elektrisch rijden. En van waterstof opwekken, robots programmeren tot vliegen met drones.
Share by: