AMSTERDAM - Veertig studenten overhandigden samen met CEO Hans van den Berg op 11 april het Tata Steel-klimaatplan aan Donald Pols van Milieudefensie. Milieudefensie riep in januari 29 grote bedrijven op om snelheid te maken met de klimaatplannen. Tata Steel voelt ook de urgentie om te verduurzamen. Vandaar dat een radicale koerswijziging is ingezet om over te stappen op waterstof. Met als doel om groen staal in een schone omgeving te maken.
Minder CO2-uitstoot
Hans van den Berg: “Met de overgang naar groen staal, kunnen wij voor 2030 een bijdrage leveren van meer dan 5% van de CO₂-reductiedoelstellingen in Nederland, en meer dan 20% van de CO₂-reductiedoelstellingen voor de Nederlandse industrie. We verlagen in 2030 onze CO2-emissies met ten minste 30%. Rond 2035 willen wij 75% minder CO2 uitstoten. Het uiteindelijke doel is om helemaal CO2-neutraal staal te produceren. De vermindering van hinder voor de omgeving is ook een belangrijke drijfveer in onze keuze voor de waterstofroute. Bestaande fabrieken worden vervangen door nieuwe en schonere technologieën. Daarmee kunnen we onze lokale uitstoot nog verder terug brengen.”
Toekomstig groen personeel
De Academy van Tata Steel speelt een belangrijke rol in de toekomst van het bedrijf. Hier worden de nieuwe medewerkers opgeleid. De opleiding besteedt niet alleen aandacht aan de techniek maar ook aan duurzaamheid. DeStudenten van de Acadamy zijn de toekomstige groene werkers. Zij worden nu opgeleid en zullen degenen zijn die in de toekomst gaan werken in de nieuwe fabrieken.
Van den Berg: “Zij zijn de toekomst van ons bedrijf. Juist aan deze studenten willen we ook laten zien dat het niet alleen om de techniek gaat. Maar dat er meer speelt en dat we bijvoorbeeld ook te maken hebben met zaken als omgeving en milieu. We besteden daar aandacht aan binnen ons bedrijf en binnen de opleiding. Alleen dan kunnen we met z’n allen werken aan groen staal in een schone omgeving.”
Groene teams
Hans van den Berg heeft het plan samen met Zuhal Hayat, programmamanager duurzaamheid, overhandigd. Zuhal zit in het duurzaamheidsteam en werkt mee aan de waterstofroute. Zij is daarnaast ook coördinator en trekker van interne groene teams. Daar doen nu al meer dan 300 Tata Steel-mensen aan mee. Dit zijn mensen die naast hun ‘gewone’ baan hebben aangegeven dat ze graag willen meedenken over de verduurzaming en mogelijkheden. Dat kan uiteenlopen van kleine projecten tot grotere zaken, allen gericht op CO2-besparing. Zo wordt ook gekeken om de hele vervoersketen, van grondstof tot eindproduct, te verduurzamen.
Meer informatie
Lees meer over onze duurzaamheidsplannen in de brochure 'Groen Staal in een schone omgeving'.
Lees hier ook de begeleidende brief gericht aan Milieudefensie.