Studenten en directeur met klimaatplan naar Milieudefensie

12 april 2022
12 april 2022

AMSTERDAM - Veertig studenten overhandigden samen met CEO Hans van den Berg op 11 april het Tata Steel-klimaatplan aan Donald Pols van Milieudefensie. Milieudefensie riep in januari 29 grote bedrijven op om snelheid te maken met de klimaatplannen. Tata Steel voelt ook de urgentie om te verduurzamen. Vandaar dat een radicale koerswijziging is ingezet om over te stappen op waterstof. Met als doel om groen staal in een schone omgeving te maken. 


Minder CO2-uitstoot
Hans van den Berg: “Met de overgang naar groen staal, kunnen wij voor 2030 een bijdrage leveren van meer dan 5% van de CO₂-reductiedoelstellingen in Nederland, en meer dan 20% van de CO₂-reductiedoelstellingen voor de Nederlandse industrie. We verlagen in 2030 onze CO2-emissies met ten minste 30%. Rond 2035 willen wij 75% minder CO2 uitstoten. Het uiteindelijke doel is om helemaal CO2-neutraal staal te produceren. De vermindering van hinder voor de omgeving is ook een belangrijke drijfveer in onze keuze voor de waterstofroute. Bestaande fabrieken worden vervangen door nieuwe en schonere technologieën. Daarmee kunnen we onze lokale uitstoot nog verder terug brengen.” 


Toekomstig groen personeel
De Academy van Tata Steel speelt een belangrijke rol in de toekomst van het bedrijf. Hier worden de nieuwe medewerkers opgeleid. De opleiding besteedt niet alleen aandacht aan de techniek maar ook aan duurzaamheid. DeStudenten van de Acadamy zijn de toekomstige groene werkers. Zij worden nu opgeleid en zullen degenen zijn die in de toekomst gaan werken in de nieuwe fabrieken. 

Van den Berg: “Zij zijn de toekomst van ons bedrijf. Juist aan deze studenten willen we ook laten zien dat het niet alleen om de techniek gaat. Maar dat er meer speelt en dat we bijvoorbeeld ook te maken hebben met zaken als omgeving en milieu. We besteden daar aandacht aan binnen ons bedrijf en binnen de opleiding. Alleen dan kunnen we met z’n allen werken aan groen staal in een schone omgeving.”


Groene teams
Hans van den Berg heeft het plan samen met Zuhal Hayat, programmamanager duurzaamheid, overhandigd. Zuhal zit in het duurzaamheidsteam en werkt mee aan de waterstofroute. Zij is daarnaast ook coördinator en trekker van interne groene teams. Daar doen nu al meer dan 300 Tata Steel-mensen aan mee. Dit zijn mensen die naast hun ‘gewone’ baan hebben aangegeven dat ze graag willen meedenken over de verduurzaming en mogelijkheden. Dat kan uiteenlopen van kleine projecten tot grotere zaken, allen gericht op CO2-besparing. Zo wordt ook gekeken om de hele vervoersketen, van grondstof tot eindproduct, te verduurzamen. 


Meer informatie
Lees meer over onze duurzaamheidsplannen in de 
brochure 'Groen Staal in een schone omgeving'

Lees hier ook de begeleidende brief gericht aan Milieudefensie.



3 april 2025
3…2… 1… Go! Na de onthulling van de zelfgebouwde waterstofkart op 20 maart was het 27 maart dan eindelijk zover. De kart, gebouwd door studenten van de Academy, mocht de eerste rondjes rijden op het circuit in Lelystad. Een primeur want het is de eerste rijdende waterstofkart in Europa die door mbo-studenten is gebouwd.
21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
Share by: