De open dag van 15 maart trok veel bezoekers. Niet alleen waren er zo'n 250 potentiele studenten en hun ouders, ook de lokale media bezochten de Academy: van IJmond TV tot Dagblad Kennemerland. De studenten die de bezoekers ontvingen, waren blij dat ze na twee jaar corona eindelijk weer een echte rondleiding konden geven.
In het Noord-Hollands dagblad stond onderstaand artikel van de hand van Marcel Tabbers.
Academy Tata Steel wil 'waterstofroute' volgen
Een voordeel van een afgeronde opleiding is dat de staalgigant een baan in het vooruitzicht stelt. Toch is het voor Sebastiaan Molenaar niet de hoofdreden om zich aan te melden. „Mijn opa werkte altijd op de afdeling ’oxystaal’. Die vertelde altijd al verhalen dat het zo’n mooi bedrijf was. Ik ben het met hem eens.” De 20-jarige Heemskerker heeft iets met ICT. „Ik volgde de opleiding aan het Nova College maar vond het te veel stilzitten. Zelf hield ik me altijd al bezig met het programmeren van elektronica en computers. Hier bij ’robotica’ leer ik dat toepassen in de procestechniek.”
Tweejaarlijkse
Net als Molenaar werkt Bobby Jo de Nijs mee aan het programmeren van de tekenrobot. „Ik was twee jaar geleden net begonnen toen corona kwam. Nu ben ik in de afrondende fase van mijn tweejaarlijkse opleiding. Ik ga hierna nog veel extra cursussen doen, want als je gemotiveerd bent regelen ze heel veel voor je.” De 20-jarige Beverwijkse heeft vooral interesse in materiaalkunde. Het verhaal van De Nijs spreekt Storm Klok ontzettend aan. Met zijn ouders brengt hij een bezoek
aan de open dag. „Ik heb na de havo een tussenjaar genomen. Ik ben als de dood dat ik op een stoel moet zitten. Mijn vrienden volgen hier ook een opleiding. Dat je meteen salaris krijg op deze BBL-opleiding is een fijne bijkomstigheid.”
Biologie
Elders in het grote lokaal staat een elektrische kart op een statief. Daphne Romeijn en Lars Soumdal werken aan de accu’s van het ’racebakkie’. „Het is fijn om te sleutelen. Zeker als je je bedenkt dat met zo’n klein kastje iets heel groots kan laten
rijden”, legt de 27-jarige Romeijn uit. De Haarlemse is zij-instromer. „Ik studeerde biologie. De techniek kon ik toen niet in omdat ik niet zo goed was in wiskunde. Mijn schuld zou nog verder opgelopen als ik een andere studie was opgestart. Dit is een ideale oplossing voor mij.”
Soumdal meldt dat hij zelf succesvol is in de kartsport. De 17-jarige Schagenaar wil verder leren en gaat 4x9 uur werken en op z’n vrije dag de MBO4-opleiding volgen. „We moeten ieder jaar iets aan deze kart updaten. Wij hebben er een beeldscherm in gemaakt en het koelmechanisme aangepakt.” Of het ooit tot een ’waterstofversie’ komt, weet hij niet. „Het zou mooi zijn, maar dan moet er hier nog wat verbouwd worden.”
Opleidingsmanager Marcel Dam hoort het relaas van de jonge student aan en begint te grijnzen. „Ik zou het werken aan waterstoftechniek graag willen integreren. Want de waterstofroute is onze toekomst die al aardig dichtbij komt. De groene kant van Tata Steel krijgt hier zeker een boost. Naast studenten zijn er ook zij-instromers die graag hun steentje bijdragen. Een moeder en zoon kwamen allebei op een open dag en werken hier nu. Die moeder vond het zo leuk dat ze procesoperator werd. Haar zoon is nu elektromonteur."