HAARLEM – Derdejaars leerlingen van het Spaarne College maakten tijdens een les NASK kennis met verpakkingsstaal. Wat is blik, hoe maak je het en wat is de relatie tussen staal en voedsel(verspilling)? Armin von Keits van Tata Steel Packaging stond 18 mei voor de klas.
Met een anekdote over roestende blikken scheerschuim in de badkamer begon Von Keitz zijn verhaal over Protact; verpakkingsstaal met een duurzame kunststof beschermlaag. Ook passeerden conservenblikken en blikken babyvoeding de revue. Zo maakte hij de relatie duidelijk tussen de wereld van Voeding & Natuur en de wereld van Productie, Ontwerp & Wereldhandel (de zeven werelden).
Walsen en bekleden
De leerlingen kregen inzicht in het productieproces van Protact door blokken klei uit te walsen tot dunne plakken en deze te beplakken met tape en dubbelzijdig plakband. Een kleverige klus, dat duidelijk maakte dat je niet zomaar operator of onderhoudsmonteur in de procesindustrie kunt zijn. “Samenwerken, onderzoeken, dingen maken en weer verbeteren. Dat is doe je met je collega’s samen,” zei Von Keitz. Alleen dan kun je het beste staal maken voor producten die we nodig hebben in onze samenleving.”
Piet-Hein Twisk, docent natuurkunde en scheikunde (NASK) op het Spaarne College: “Mooi om te zien hoe de leerlingen de blokken klei uitwalsten en het staal bekleedden. Zo ontdekten ze dat walsen beter gaat als je materiaal eerst warm en zacht maakt. Net als het proces in de warmbandwalserij. Zo kan ik leerlingen stof bijbrengen over materiaalkunde. En tegelijkertijd de link leggen naar de toepassing van materialen in onze moderne samenleving. Vooral de link tussen staal, conservenblikken en het bewaren van voedsel om voedselverspilling tegen te gaan was voor velen een eye opener.”
Pilot
Deze gastles was een pilot. De les is gemaakt door onderwijsspecialisten van Bedrijf in de Klas op basis van input vanuit de afdelingen productie en marketing communicatie bij Packaging. De gastles is inmiddels geevalueerd. Verbeterpunten die ook door de deelnemende leerlingen zelf zijn aangedragen, worden doorgevoerd. De gastles staat komend schooljaar op het programma van de Academy van Tata Steel. Het is een van de activiteiten voor het onderwijs in de regio om jongeren inzicht te geven in de rol van techniek.
Ook een gastles op jouw school?
Ook een gastles NASK over verpakkingsstaal op jouw school? Of liever een gastles als onderdeel van het LOB-programma? Lees meer op de pagina voor Docenten & Decanen. Of neem direct contact op met Hans Nooij.