De Tata Steel Academy steunt het bèta-onderwijs in de regio met technasium-opdrachten, gastlessen en soms ook met hulp bij een onderzoek voor een profielwerkstuk. Onlangs was er wel een heel bijzonder verzoek.
Vwo6-leerlingen van het Castor College uit Beverwijk vroegen aan hun oud docent David Poelman of hij hen kon helpen bij een proef voor het vak natuurkunde. Ze hadden een zware pers nodig voor het uitvoeren van hun onderzoek naar de sterkte van prins Rupert's druppel.
Druppel
Prins Rupert's druppels ontstaan door gesmolten glas in koud water te laten vallen. Het glas koelt af en stolt in de vorm van een druppel. Terwijl het glas aan de buitenkant begint te stollen, blijft het binnenste nog een tijdje vloeibaar. Als dan de binnenkant uiteindelijk ook stolt krimpt het glas en wordt het keihard.
Hamer
Poelman, inmiddels coach bij de Academy: “Het blijkt dat de prins Rupert's druppel vrijwel onverwoestbaar is. De druppel laat zich niet pletten onder een hamer en zelfs een kogel krijgt hem niet kapot. Wellicht dat het wel met een hydraulische pers zou lukken, was de gedachte van de leerlingen.”
Hydraulische pers
In samenwerking met de RD&T collega’s Jan Heijne en Menno de Bruine en Academy-coach Andre Dibbets ging Poelman met de leerlingen aan de slag. “Er was maar liefst 21,2 kNewton, ofwel ruim twee ton aan druk op onze speciale hydraulische pers nodig om de druppel van slechts 6,4 mm te pletten,” zegt Poelman enthousiast. Met een high speed camera is het proces gefilmd.
De leerlingen kunnen nu aan de hand met de verkregen meetgegevens en de filmbeelden aan hun profielwerkstuk werken. De presentatie van hun onderzoek is 23 februari op het Castor College.
Bij de foto's: De leerlingen op bezoek bij RD&T. Vlnr: Jan Heijne (Tata Steel), Niels Fernee, Mats Jorna, Harold Muskee (docent), Menno de Bruine (Tata Steel) en Benji Jurjus. Een hogesnelheidscamera legde het pletten van de druppel vast.