Leerlingen pletten onbreekbare druppel

29 januari 2023
29 januari 2023

De Tata Steel Academy steunt het bèta-onderwijs in de regio met technasium-opdrachten, gastlessen en soms ook met hulp bij een onderzoek voor een profielwerkstuk. Onlangs was er wel een heel bijzonder verzoek.


Vwo6-leerlingen van het Castor College uit Beverwijk vroegen aan hun oud docent David Poelman of hij hen kon helpen bij een proef voor het vak natuurkunde. Ze hadden een zware pers nodig voor het uitvoeren van hun onderzoek naar de sterkte van  prins Rupert's druppel.


Druppel

Prins Rupert's druppels ontstaan door gesmolten glas in koud water te laten vallen. Het glas koelt af en stolt in de vorm van een druppel. Terwijl het glas aan de buitenkant begint te stollen, blijft het binnenste nog een tijdje vloeibaar. Als dan de binnenkant uiteindelijk ook stolt krimpt het glas en wordt het keihard.


Hamer

Poelman, inmiddels coach bij de Academy: “Het blijkt dat de prins Rupert's druppel vrijwel onverwoestbaar is. De druppel laat zich niet pletten onder een hamer en zelfs een kogel krijgt hem niet kapot. Wellicht dat het wel met een hydraulische pers zou lukken, was de gedachte van de leerlingen.”


Hydraulische pers

In samenwerking met de RD&T collega’s Jan Heijne en Menno de Bruine en Academy-coach Andre Dibbets ging Poelman met de leerlingen aan de slag. “Er was maar liefst 21,2 kNewton, ofwel ruim twee ton aan druk op onze speciale hydraulische pers nodig om de druppel van slechts 6,4 mm te pletten,” zegt Poelman enthousiast. Met een high speed camera is het proces gefilmd.


De leerlingen kunnen nu aan de hand met de verkregen meetgegevens en de filmbeelden aan hun profielwerkstuk werken. De presentatie van hun onderzoek is 23 februari op het Castor College.

Bij de foto's: De leerlingen op bezoek bij RD&T. Vlnr: Jan Heijne (Tata Steel), Niels Fernee, Mats Jorna, Harold Muskee (docent), Menno de Bruine (Tata Steel) en Benji Jurjus. Een hogesnelheidscamera legde het pletten van de druppel vast.


3 april 2025
3…2… 1… Go! Na de onthulling van de zelfgebouwde waterstofkart op 20 maart was het 27 maart dan eindelijk zover. De kart, gebouwd door studenten van de Academy, mocht de eerste rondjes rijden op het circuit in Lelystad. Een primeur want het is de eerste rijdende waterstofkart in Europa die door mbo-studenten is gebouwd.
21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
Share by: