Het Ichthus Lyceum is een Technasium. Leerlingen onderzoeken realistische vragen, dilemma’s en problemen en komen met een antwoord. De opdracht voor de vierde- en vijfdejaars vwo-leerlingen bestond uit drie elementen: Hoe komt Tata Steel aan de groene waterstof voor het Direct Reduced Iron-proces? Hoe ziet dat er over 20 jaar uit op het Tata Steel complex in Velsen? En: Ontwerp de nieuwe skyline van Tata Steel Velsen zoals die er over 20 jaar uit zou kunnen zien. Om de opdracht uit te kunnen werken verdiepten de leerlingen zich onder meer in het productieproces van waterstof en in de plannen die inmiddels zijn gemaakt om in Nederland waterstof te produceren en transporteren.
De leerlingen bouwden voor hun presentaties maquettes, 3D-printten fabrieksgebouwen en windmolens of kwamen met andere manieren om hun verhaal te visualiseren. De verhalen werden beoordeeld door de eigen docenten en experts van Tata Steel’s groen staal team. Algemene conclusie was dat de leerlingen zich goed hadden verdiept in de materie en met relevante oplossingen kwamen. Zo was het een mooie dag met veel kennisuitwisseling en een indrukwekkende rondrit over het bedrijfsterrein.
Technasium-opdrachten, bedrijfsbezoeken en gastlessen zijn middelen voor de Academy om jongeren kennis te laten maken met techniek, met het belang van technologische ontwikkelingen en de maatschappelijke impact ervan.
Lees meer over contextrijk onderwijs