Gastles ‘Blik op blik’ op Trias vmbo

15 februari 2022
15 februari 2022

Leerlingen van het Trias vmbo weten sinds kort wat de overeenkomst is tussen schieten met een middeleeuwse blijde en procestechniek. Met procestechniek kun je continu binnen bepaalde proceswaarden staal maken voor onder meer Protact-blik en er zodoende voor zorgen dat het staal van de gewenste kwaliteit is. Door met de blijde een serie propjes af te vuren op een afgebakend gebied leerden de leerlingen dat ze steeds dezelfde score kunnen behalen als ze de blijde op dezelfde manier in stelling brengen en met dezelfde kracht schieten. Hiermee werd ook de link gelegd naar statistiek. 


Het bouwen van de blijde en ermee schieten was een van de onderdelen van de gastles die Hans Nooij verzorgde op de vmbo-school in Krommenie. Studenten van de Academy hielpen hem daarbij: Xander Bootsman, Niels Admiraal en Wouter Konst. Voor Xander was het een leuk weerzien met het Trias vmbo. Hij zat hier ook school en vertelde nu als student Elektrotechniek met veel passie over zijn keuze voor de Academy. 


Tech Your Talent


De gastles van Tata Steel was een van de veertien workshops die de driehonderd tweedejaars leerlingen van het Trias vmbo volgden tijdens Tech Your Talent op 14, 16 en 17 februari. Tech Your Talent is een programma waarbij tweedejaars leerlingen van het vmbo2 kennis maken met de brede wereld van techniek. Dingen maken en je eigen talenten ontdekken staan daarbij centraal, maar ook inzicht krijgen welke mbo-beroepsopleidingen en beroepen er zijn in de regio. Zo draagt Tech Your Talent bij aan het verhogen van de instroom van jongeren in de techniek. Er waren ook workshops van onder meer Tetrix, InstallatieWerk, en het Nova College. 


Tech Your Talent vindt inmiddels plaats in vijf regio’s in Noord-Holland en is een initiatief van de Academy in samenwerking met de opleidingsfondesn A+O Metalektro, OOM, WijTechniek en de Koninklijke Metaalunie. Volgend schooljaar is er weer een Tech Your talent in Zaanstreek, maar dan in samenwerking met alle vmbo-scholen uit de regio.

3 april 2025
3…2… 1… Go! Na de onthulling van de zelfgebouwde waterstofkart op 20 maart was het 27 maart dan eindelijk zover. De kart, gebouwd door studenten van de Academy, mocht de eerste rondjes rijden op het circuit in Lelystad. Een primeur want het is de eerste rijdende waterstofkart in Europa die door mbo-studenten is gebouwd.
21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.