Academy verzorgt onderdeel nieuw vak Sustainability

14 oktober 2022
14 oktober 2022

AMSTERDAM - Het Berlage Lyceum in Amsterdam is gestart met een pilot voor een nieuw vak: Sustainability. Een primeur in het voortgezet onderwijs en geïnspireerd op de Radboud Universiteit in Nijmegen, die sinds dit jaar alle studenten onderwijst in duurzaamheid. Initiatiefnemer Felix Spee: ‘Als UNESCO-school zou het een van de pijlers van ons onderwijs moeten zijn.’ De Academy verzorgt voor de leerlingen van het Berlage Lyceum op 31 oktober een opdracht over waterstof: groen staal in een schone omgeving.


Op het Amsterdamse Berlage Lyceum wordt bij vakken als biologie, aardrijkskunde en economie in de schoolmethoden wel aandacht besteed aan duurzaamheid, maar altijd zijdelings, of als een van de vele hoofdstukken, vertelt docent Felix Spee. ‘We zijn een UNESCO-school en in de doelen van de UNESCO staat expliciet dat duurzaamheid een van de pijlers zou moeten zijn van het onderwijs.’ Toen Spee zag hoe de Radboud Universiteit in Nijmegen het aanpakte, nam hij afgelopen schooljaar het initiatief om van duurzaamheid een volwaardig vak te maken.


Technasium

Om het vak vorm te geven zocht hij contact met partijen buiten de school. De bedoeling is dat leerlingen op technasium-manier in teams gaan werken aan grote duurzaamheidsopdrachten voor een stichting of een bedrijf in de omgeving. De pilot draait twee jaar, te beginnen in twee klassen 3 vwo. ‘Daar zat net een beetje ruimte in het rooster en ik geef beide klassen komend jaar les. Als het een succes wordt, is de wens om het vak ook te geven in andere jaarlagen.’ Er is bewust gekozen voor een vak zonder cijfers, en omdat het om de onderbouw gaat, maakt het ook geen onderdeel uit van het examenprogramma. ‘De werk- en toetsdruk is in de derde klas al zo hoog’, aldus Spee.


Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs

Voor advies en ondersteuning bij het opzetten en de invulling van het vak zocht Spee contact met het SLO, de commissie duurzaamheid van Esprit Scholen (waar Het Berlage onder valt) en met de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO). In het vak zitten activiteiten (meedoen aan de Amsterdam Clean Up Day), interactieve spelelementen (de leerlingen spelen een klimaatadaptatiegame ontwikkeld door de gemeente Amsterdam en het ANMEC), ontwikkelopdrachten (duurzame cosmetica) en internationale aspecten (ze voeren een duurzaamheidsopdracht uit met leeftijdsgenoten van een school in India).


Opdracht Groen Staal

Ook bevat het programma grote duurzaamheidsopdrachten, waarvoor Spee bedrijven en stichtingen benaderde. Ook de Academy van Tata Steel doet mee. Leerlingen van het Hetlage Lyceum zullen Tata Steel bezoeken en hier onder meer een opdracht over Groen Staal maken.


BRON: Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs

Lees het volledige artikel van Trisho Goossens

De opdracht Groen Staal is uitgestest door studenten van de Academy.

De opdracht is ontwikkeld door Bedrijf in de Klas i.s.m. waterstof-experts van Tata Steel.

3 april 2025
3…2… 1… Go! Na de onthulling van de zelfgebouwde waterstofkart op 20 maart was het 27 maart dan eindelijk zover. De kart, gebouwd door studenten van de Academy, mocht de eerste rondjes rijden op het circuit in Lelystad. Een primeur want het is de eerste rijdende waterstofkart in Europa die door mbo-studenten is gebouwd.
21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
Share by: