Academy podium voor meiden en techniek

3 april 2023
3 april 2023

Donderdag 30 maart was het Girls’ Day. 300 Meiden en een flinke groep jongens maakten kennis met Techniek bij Tata Steel. In de Academy werden 150 meiden in de leeftijd van 9 tot 11 ontvangen. In het conferentiecentrum waren er 150 brugklassers welkom. Allebei de groepen kregen een rondleiding over het terrein én mochten zelf aan de slag met techniek.

Girls’ Day is een evenement waaraan landelijk duizenden meisjes meedoen om ze zo een positieve ervaring te hebben met bèta, techniek en IT.


Ook jongens

De aanwezigheid van jongens op Girls’ Day was bijzonder. Het was de eerste keer dat zij ook welkom waren. De aanwezigheid van de jongens maakt deel uit van een onderzoek. Projectmanager Andju Soekhau van de landelijke Girls’ Day organisator VHTO vertelt: “Onze ervaring is dat meisjes in gemengde groepen naar de achtergrond treden en zich minder uitgenodigd voelen om actief deel te nemen. Of het opbouwen van zelfvertrouwen in een gemende groep ook mogelijk is, daar is onvoldoende onderzoek naar gedaan.’’ De resultaten van het onderzoek, waaraan ook andere technische instellingen deelnamen worden nog voor de zomer verwacht.


Familie
In de Academy valt eens te meer op hoe sterk de familiebanden zijn binnen Tata Steel. Al bij binnenkomst roept één van de meiden vol trots dat haar vader bij het bedrijf werkt. ,,Hij kijkt na of de buizen die gemaakt worden sterk genoeg zijn. Dat is belangrijk werk, als de buizen niet goed zijn, kun je ze ook niet verkopen en dat is niet goed voor het bedrijf.’’ Even later klinkt het ‘’Papa’’ door de werkplaats in de Academy. Eén van de meiden is druk bezig om een manier te bedenken waarop ze een lamp aan en uit kan laten gaan. Deze technische uitdaging waarbij kinderen de basis van het programmeren onder de knie kunnen krijgen, is zo uitdagend dat ze niet door heeft dat haar vader – gekleed in overall en met de persoonlijke beschermingsmiddelen nog in zijn hand - al een tijdje over haar schouder meekijkt. Als hij haar op haar schouder tikt springt ze juichend in zijn armen.


Inclusief
Door mee te doen aan Girls’ Day hoopt Tata Steel jonge meiden warm te maken voor een carrière in techniek. Tata Steel is een inclusief bedrijf en wil iedereen welkom heten. Het beleid is succesvol. Bij de Academy meldt zich nu 9% meiden aan voor het eerste studiejaar. Over de hele Academy is het gemiddelde percentage meiden 6%. Het doel van Tata Steel is om in 2027 bereikt te hebben dat er 5% vrouwen werkt in de MBO technische functies. Dat percentage ligt nu nog op ongeveer de helft.

Foto's Girls Day

21 maart 2025
Het binnenrijden van de waterstofkart bij de Tata Steel Academy had veel weg van de presentatie van de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen. ,,De kennis die de studenten opdoen met de verdere ontwikkeling van de techniek nemen ze vanzelf mee het bedrijf in", zegt teamleider elektrotechniek en werktuigbouw Danny Jansen.
21 februari 2025
Volgens Hans Nooij (Projectmanager Onderwijscontacten Tata Steel Academy) is het erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Bij de Academy kan dat via een ontdekkingsreis door de zeven werelden van techniek: een speciaal lesprogramma waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 op een speelse manier kennismaken met techniek. Hans verzorgt deze ontdekkingsreis samen met collega Jolanda Tromp voor basisscholen in de regio.
16 januari 2025
85 Jaar geleden noemden we het de bedrijfsschool en zaten er leerlingen in de klas. Nu prijkt de naam Academy op het gebouw en spreken we over studenten. Ook de invulling van de opleidingen is met de tijd meegegaan, nét als de samenstelling van de klassen. Zagen we 85 jaar geleden nog alleen typisch Hollandse jonge jongens in de schoolbanken, inmiddels vinden we in de klassen volop diversiteit. Wat dat oplevert vertelt Armando Reindorp, coach op de Academy.
11 oktober 2024
Tijdens de vijfde editie van de Techport Technologieweek, van 7 t/m 11 oktober, stond sporthal de Walvis in Beverwijk volledig in het teken van techniek en innovatie. Meer dan 5000 leerlingen, leerkrachten en ouders van 60 scholen uit de regio kregen de kans om de fascinerende wereld van techniek te ontdekken en te zien hoe techniek bijdraagt aan een duurzame toekomst. Tata Steel was ook dit jaar partner van het evenement en bood leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen en van het voortgezet onderwijs de kans om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met techniek.
1 oktober 2024
Dit jaar viert de Academy haar 85-jarig jubileum. Op 15 juli 1939 startte de allereerste lichting van slechts 5 studenten. 85 jaar later is dat wel anders. Elk jaar starten zo’n 170 enthousiaste studenten bij de Tata Steel Academy aan één van de beroepsopleidingen op mbo-niveau. Zo’n 45% van alle huidige medewerkers die in de fabrieken werken, zijn ooit begonnen op de bedrijfsschool. We blikken daarom terug op 85 bijzondere jaren.
3 september 2024
VELSEN - De Academy biedt medewerkers van Tata Steel de mogelijkheid om hun kind samen met klasgenootjes de 7 werelden van techniek te ontdekken. Van duurzame verpakkingen maken, constructies bouwen tot elektrisch rijden. En van waterstof opwekken, robots programmeren tot vliegen met drones.
Share by: